Siirt Üniversitesi (SİÜ) Eğitim Fakültesi öncülüğünde, bazı sivil toplum kuruluşları ve öğrenci topluluklarının desteğiyle "Gazze'ye bir ses bir nefes" sloganıyla İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınamak ve Gazzelilere destek vermek amacıyla bazı etkinlikler gerçekleştirildi.

Fakülte bahçesine getirilen kuru bir ağaca emzikler asıldı ve saldırılarda hayatını kaybedenler ile Gazzeli çocukların yaşadığı acıyı anlatan fotoğraflar asıldı.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Basri Memduhoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, bu vahşete sessiz kalmamanın önemini vurgulayarak, dünyanın farklı bölgelerinden insanların bu katliama karşı seslerini çıkarmayı sürdürdüğünü söyledi.

Hem fiziki hem gönül coğrafyalarında aynı inancı paylaştıkları insanların tarihin görebileceği en ağır ve vahşi katliama maruz kaldığına dikkati çeken Memduhoğlu, şunları kaydetti:

"Biz bunu canlı yayında izler gibi izliyoruz. Bir süre sonra en kötüsü bunu kanıksamak ve normalmiş gibi seyretmektir. Vicdan sahibi dünyanın farklı kesimlerinde farklı bölgelerinden, farklı kesimlerden insanları artık bu katliama seyirci kalamıyor. Dünyanın pek çok bölgesinde farklı toplumsal kesimler seslerini çıkarmaya başladı. Batıdaki üniversiteler, bu anlamdaki duruşu değerlidir. Geniş bir yelpazede akademisyenler ve öğrenciler kariyerlerini, geleceklerini riske atıp baskılara boğun eğmeyip onurlu bir duruş sergilemeye başladılar. Üniversiteler, akademiler aydınların, entelektüellerin mekanıdır, bilginin bilimin üretildiği mekanlardır. Bilgi ve bilim değerle harmanlanırsa, bilim inançla sentezlenirse onur ortaya çıkar."

Akademisyenlerin öncelikli görevi toplumsal sorunlara karşı duyarlılık ve duruş sergilemek olduğunu dile getiren Memduhoğlu, bu sorunun Gazze'de soykırım şeklindeyse bu duruş ve duyarlılığın katlanarak büyümesi gerektiğini anlattı.

"Üniversitelerimizde öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz bu duyarlığa sahip ve bu duruşu sergileme sorumluluğundadır. Herkes elinden ne geliyorsa eylemle, söylemle, boykotla, duayla, muhatap her neyden anlıyorsa ki maldan ve zorsan anlıyor, herkes elinden geleni yapmakla mükelleftir. Orada bizim çocuklarımız refah içinde yaşarken iki gün önce başlayan Refah'taki çocuklar katliama maruz kaldılar. Çocukların arşı inleten bu feryatları hem bu dünyada hem huzuru mahşerde bizlerin, öncelikle akademisyenlerin ve geleceğin aydınları olan öğrencilerin kamburu olacaktır. O yüzden bu duruşu sergileme sorumluluğumuz vardır." ifadelerini kullanan Memduhoğlu, bu anlamda öğrencilerin bu tavrı ve saflarını gösteren bu eyleminin çok değerli olduğunu bildirdi.

SİÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak da Gazze'ye yönelik saldırılara tepki göstererek, bu kapsamda etkinlikler düzenleyen öğrencilere teşekkür etti.

Masal Topluluğu akademik danışmanı Arş. Gör. İlknur Paçalı da etkinlikler kapsamında fakülte bahçesinde emzik ve fotoğrafların asıldığı ağacın oldukça anlamlı olduğunu söyledi.

Gösterdikleri tepkiyle farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Paçalı, "Bu ağaç bir simgedir. Ağacın dallarına asılan emzikler, emzik dönemindeki bebeklerin katledildiğini simgelememektir. Ağaç kültürümüzde çok fazla yer edinir. Kökleri topraktan gödeşi göğe doğru yüklen bir imaj aslında. Bu ağaç üzerinden acılarını anlatmaya, farkındalık oluşturmaya çalıştık." dedi.

Öğrencilerden Feyza Onat duyduğu üzüntüyü dile getirerek, çocukların öldürülmesinin insanlık suçu olduğunu ve buna sessiz kalmamanın önemini vurguladı.

Filistinli Şeyma Atvan'ın duygularını dile getirdiği etkinlikte bir öğrencinin Gazze için yazdığı şiiri okuması duygulu anlar yaşattı.

Kermesle devam eden etkinlikler kapsamında Prof. Dr. Erhan Akın tarafından "Gazze'de baba olmak" adlı sahne gösterisi sunuldu.

I M G 20240510 W A0018I M G 20240510 W A0019I M G 20240510 W A0020I M G 20240510 W A0022I M G 20240510 W A0021I M G 20240510 W A0023I M G 20240510 W A0025