Tarım ve hayvancılık alanında ihtisas üniversitesi olan Siirt Üniversitesi'nde (SİÜ) kurulan Küçükbaş Hayvan Reprodüktif Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde, et ve süt verimi yüksek hayvanların ıslahını hızlandırmak suni tohumlama yapılacak.

Tarım ve hayvancılık alanında ülkede lokomotif olmayı hedefleyen SİÜ, et ve süt verimi yüksek ırkların artırılması amacıyla çalışma başlattı. Bu kapsamda Siirt Üniversitesince Siirt-Kurtalan kara yolu Başur Çayı mevkisinde 30 dönüm alanda Küçükbaş Hayvan Reprodüktif Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

İspanya, Macaristan ve Almanya'dan satın alınan et ve süt verimi yüksek 105 erkek damızlıktan alınan spermalar dişi keçilere nakledilecek. Yüksek verimli kültür ırkı keçilere ait dondurulmuş spermalar muhafaza edilerek, başta Siirt olmak üzere ülkede küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin gelişmesi, sektörel ve bölgesel olarak istihdam ve kalkınmanın artırılmasına katkı sunulması hedefleniyor.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

SİÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, tesisin önemli bir eksiği gidereceğini belirtti. Projenin önemine değinen ve merkezin yakında faaliyete geçeceğini ifade dile getiren Şındak, şunları aktardı:

"Ülkemizde de sadece burada bulunan, yeni kurulan bir tesisten bahsediyoruz. Küçükbaş hayvanların spermalarının alınıp dondurulması ve suni tohumlama yoluyla kullanılması için elde edilen payetlerin üretildiği yer olarak geçiyor. Dolayısıyla büyükbaş hayvanlarla ilgili var ama küçükbaş hayvanlar için bir üretim merkezi bulunmuyordu. Bu manada ülkemizin ilk ve tek tesisi olarak burası yer alacak. Spermalar dondurulduktan sonra eksi 196 santigrat derecede depolanacak."

İLK ETAPTA KÜÇÜKBAŞI KAPSAYACAK

Şındak, "Türkiye için ihtiyaç duyulan damızlık keçi yerine damızlık keçi tohumunun üretimini ve onun yurt sathında verimi artıracak bir metot olarak kullanımını halkın hizmetine açacağız. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci geçen ay Siirt'i ziyaretinde, "Küçükbaşta bu spermle ilgili uygulama destek kapsamında değildi. Büyükbaştaki benzer bir desteği küçükbaş için de inşallah vermiş olacağız. Vatandaşlarımız yüksek verimli ırklara ait melezler elde etmek istediklerinde bunun masrafı Bakanlık tarafından karşılanacak."

BİYOGÜVENLİK KOŞULLARI ALTINDA İNŞA EDİLDİ

Merkezin sorumlusu Doç. Dr. Yalçın Yaman da merkezin 30 dönüm alanda kurulduğunu aktararak, "Laboratuvarlarımız suni tohumlama ve embriyo transfer kısımlarından oluşuyor. 600 baş kapasiteli 2 ağılımız, 200 baş kapasiteli karantina ağılımız var. Tesislerimiz biyogüvenlik koşulları altında inşa edilmiştir. Burada insan giriş ve çıkışı ile her türlü hayvan giriş ve çıkışı biyogüvenlik koşullarına bağlı olarak kontrol altında olacaktır." dedi.